[ Recept bekijken ]

[ Schaal recept ]

Een recept kan geschaald worden door het aanpassen van het aantal porties in dit veld. Als het aantal porties voor het recept niet is ingevoerd, werkt deze functie niet.

[ Recept toevoegen / aanpassen ]

[ Receptnaam ]

Dit is de naam van het recept. De naam moet uniek zijn en goed weergeven wat het recept inhoudt.

[ Bron ]

De bron is waar het recept vandaan komt. Dit kan een website, persoon of bijvoorbeeld tijdschrift zijn. Dit is bijvoorbeeld handig om recepten van dezelfde bron te vinden. Let er wel op dat op sommige recepten rechten van de bedenker rusten. Vraag indien nodig toestemming voor plaatsing.

[ Gang ]

De gang staat voor het moment waarop het recept in een diner past. Kies de juiste gang, als er geen passende keuze is, kies dan voor 'anders' en stuur ons een e-mail met een verzoek om een gang toe te voegen en het recept waar het om gaat. Wij zullen dit dan aanpassen.

[ Basis ]

De basis van het recept is eigenlijk de hoofdingrediŽnt van het recept. Kies de juiste basis, als er geen passende keuze is, kies dan voor 'anders' en stuur ons een e-mail met een verzoek om een basis toe te voegen en het recept waar het om gaat. Wij zullen dit dan aanpassen.

[ Herkomst ]

De herkomst van het recept is het land waar het recept vandaan komt, of bij welke keuken het thuishoort. Dit maakt het zoeken naar recepten makkelijker.

[ Bereidingstijd ]

Dit is de tijd die benodigd is om het recept te bereiden.

[ Moeilijkheidsgraad ]

De graad van moeilijkheid om het recept te bereiden. Is er ervaring nodig om het recept te kunnen maken en hoeveel tijd gaat ermee gemoeid.

[ Aantal porties ]

Het aantal porties waarvoor het recept voldoet. Dit is mede van belang om het recept naar meerdere porties om te kunnen schalen.

[ Afbeelding ]

Het is mogelijk een foto van het recept toe te voegen. De afbeelding kan van diverse types zijn (jpeg, png, gif...), als het maar van een redelijk formaat is. Ongeveer 300 x 300 pixels is prima. De afbeelding wordt bij afbeelding automatisch aangepast.

[ Submitter ]

The submitter of a recipe is the person that entered the recipe into PHPRecipeBook, this is not necessarily the same as the source. Only users with Editor and above access can set the submitter field, users with lower access are automatically assigned to be the submitter of a recipe if they enter it, otherwise they are not.

[ Ingredients ]

You can add as many ingredients as you wish in this section. In order to show more fields to add ingredients to display change the value in the "Number of fields to display" text box and press the refresh button next to it. The ingredients currently entered in the text boxes will be preserved during the refresh so loss of data should not occurr.

[ Quantity ]
The quantity can be either enter as a fraction such as 1/2 or as a decimal. If a fraction is entered the fraction will be converted to a decimal when the cursor leaves the field. You can enter your own fraction approximations but it is best if you enter a fraction as x/y format in order to get the best precission. The converting back from fractions can be disabled in the configuration file (for countries that only use the metric system).

[ Units ]
The possible units that can be used can be selected from the drop down menu. If you need a unit that is not present in the list ask the maintainer of this PHPRecipeBook to insert the value you want into the database. This is a customization that can be easily done to locale the RecipeBook.

[ Ingredient ]
The ingredient is the name of the ingredient that you wish to have in this recipe. If you are consistent in the naming of ingredients for this field then it will be more likely that when using a shopping list identical ingredients will be combined (good thing). You can also put in quanitifiers to the ingredient in this field, such as large, half... etc...

[ Type ]
Type is used to sort ingredient in the shopping list. These options should correspond to the sections that you would find in the grocery store when you go shopping. Depending on what section of the store you would find the ingredient you are entering select the matching type. For example onions would be found in 'produce' and tomato sauce would be found in 'dry goods'. This will make the use of the shopping list more powerful, it will not effect any other part of the PHPRecipeBook view of the recipe.

[ Related Recipes ]

Related recipes are recipes that are either required by this recipe in order to make or recipes that compliment the one you are currently entering. The related recipes are not automatically put in your shopping list when you select their parent. You can increase the number of related recipe pull down menus by changing the value of the 'Number of fields to display' field and pressing the refresh button next to the field. You can delete a related recipe by selecting the blank entry in the dropdown.

[ Required ]
If the required checkbox is selected for a related recipe than the recipe is considered to be needed to make the parent recipe. This would be check for recipes like pie crust for a recipe for some type of pie. When the checkbox is selected this causes the related recipe to be added to the shopping list when the parent recipe is added to the shopping list. This will make sure you don't have a shopping list at the end without important parts of a recipe that were broken up into subrecipes.

[ Directions ]

Directions in order to make the recipe. HTML will be converted to safe characters so that it will not be displayed. Enters in the text area will be converted to breaks so there is no need to use html.

[ Private ]

If you select to make a recipe private then it can only be seen by the owner and users in the same group as the owner. If a user has Editor permissions they override the private setting and are allowed to view and edit the recipe.