Recept Pot-au-Feu

Receptnaam: Pot-au-Feu Bron:
Herkomst: Frans Ingezonden door: Administrator
Basis: Rundvlees Gewijzigd: 1/23/2010
Gang: Hoofdgerecht Opmerkingen:
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld  
Bereidingstijd: 60+ Minuten
Aantal porties: 4

IngrediŽnten:
300 gram bieflappen
3 theelepel olijfolie
1 snufje zout
1 snufje peper
12 teen knoflook
3 stuks ui
2 stuks wortel
3 stuks tomaat
1 liter wijn rood
1 stuks bouquet garni
Bereiding Pot-au-Feu:

Verhit de olie in een braadpan. Snijd het vlees in blokjes en voeg het toe en bak het tot het aan alle kanten bruin is. Zet de pit lager zodat het vlees niet verschroeit. Als elk stukje bruin is, verplaats je het vlees naar een groot bord en strooi je er zout en peper overheen.

Snipper 4 van de knoflooktenen, halveer de andere 8 tenen. Snijd twee uien in stukken, laat de derde ui heel. Snijde de wortels in kleine stukjes. Bak de gesnipperde knoflook in het achtergebleven vet in de braadpan, voeg de gesneden uien en wortels toe. Zorg dat de pit niet te heet staat en roer af en toe totdat alles zacht en geurig is. Dit duurt ongeveer acht minuten. Voeg de tomaten (gehakt en ontpit) en hun sap toe en bak nog drie minuten. Voeg de wijn toe en breng aan de kook op een hete pit; laat drie minuten doorkoken. Voeg het vlees met zijn sap, de gehalveerde knoflooktenen en de hele ui en de bouquet garni (kruidenbuiltje) toe.

Verlaag het vuur tot de laagste stand en laat het heel zachtjes sudderen totdat het vlees goed mals is; dit duurt ongeveer twee uur.

Gooi het bouquet garni weg. Verwijder het vlees uit de braadpan en kook de saus totdat het goed ingedikt is (ongeveer 10 minuten). Voeg zout en peper naar smaak toe. Leg het vlees weer in de braadpan en dien het op.

Voor een optimale smaak kun je het gerecht het beste een nachtje laten staan. Laat het in dat geval helemaal afkoelen, dek het af en zet het 24 uur in de koelkast.

Haal het de volgende dag uit de koelkast en laat het vlees en de groente op kamertemperatuur komen. Bedek ze en breng ze op gemiddeld vuur aan de kook. Verlaag het vuur tot de laagste stand en laat het heel zachtjes sudderen totdat het mengsel goed warm is. Dien het nu op.


Dit recept is afgedrukt uit het receptplaats.nl receptenboek


© receptplaats.nl 2009 :: Stem voor receptplaats bij de culinaire top 50!