Recept Wilde eend met portjus

Receptnaam: Wilde eend met portjus Bron:
Herkomst: Nederlands Ingezonden door: Administrator
Basis: Gevogelte Gewijzigd: 1/23/2010
Gang: Hoofdgerecht Opmerkingen:
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld  
Bereidingstijd: 30-60 Minuten
Aantal porties: 4

IngrediŽnten:
2 stuks Wilde eend
2 deciliter Wildfond
1 deciliter wijn rood
1 deciliter port
1/2 kilogram bieten
3 stuks grote aardappels
1 deciliter water
1 deciliter witte wijnazijn
1 eetlepel boter
1 snufje zout
1 snufje peper
Bereiding Wilde eend met portjus:

Voorbereiding:
Was de bieten en kook deze in ruim water met zout gaar. Verwijder de schil en snijd de biet in mooie kleine, egale blokjes. Bewaar afgedekt in de koelkast.

Schil de aardappel, was deze en boor met een pommes-parisienne boor de hele aardappel uit.
Bewaar de aardappel bolletjes onder water in de koelkast.

Snijdt de poten en de helft van de rug van de eend. Snijdt het vel van de eend. Doe licht zout en peper over de poten van de eend en bak deze om en om in wat vet goudbruin. Doe ze in een pan en voeg hierbij de rode wijn, de rode port en de fond (jus de veau of wildfond). Breng geheel aan de kook en laat de pootjes gedurende 40 minuten zachtjes stoven.
Haal de pootjes uit het stoofvocht en bewaar deze nadat ze zijn afgekoeld in de koelkast.
Zeef het kookvocht in een schone pan en kook deze in tot een 'Hangende' saus, bewaar deze tevens (afgekoeld) in de koelkast.

Bereiding (à la minute)
Kook de aardappelbolletjes beetgaar
Doe de bietenblokjes in een pan. Voeg toe; water, azijn en een klontje boter en laat deze op een laag vuur opwarmen. Breng ze op smaak met zout en peper.
Verwarm ondertussen in de saus de gestoofde pootjes gedurende 5 minuten. Haal de poortjes eruit en bewaar deze op een warme plaats. Klop door de saus een klontje boter en breng deze op smaak met zout en peper (niet meer koken)
Bestrooi de eenden met zout en peper, en bak de eenden op de filets mooi bruin, laat de eenden verder doorgaren in een oven van circa 200 graden gedurende 10 minuten.
Haal de eenden uit de oven en laat deze kort 'rusten' op een warme plaats.
Snij de filets van de karkassen en trancheer deze. Houd ze warm op een warme plaats.
Verdeel de bietjes en de aardappelen over de borden (bietjes in het midden, aardappelen langs de rand), leg op de bietjes de filet en het pootje.
Verdeel de saus over het vlees.

Schaal recept naar Porties [?]



Gemiddelde waardering:


Beoordelingen:


Dit recept is nog niet beoordeeld


© receptplaats.nl 2009 :: Stem voor receptplaats bij de culinaire top 50!